Laskuvaellukset

Romsdal ja Sunnmøre ovat laskuvaelluksien eli ”topptur”-alueiden ehdotonta aatelia. Kausi on yleensä joulukuusta toukokuuhun, mutta esimerkiksi Trollstigen-tieltä pääsee skinnaamaan ja laskemaan mäkeä aina kesäkuun puoleen väliin saakka. Laskuvaelluksiin osallistuminen vaatii oikeanlaiset varusteet: sukset joissa kävelyn mahdollistava side sekä sopivat nousukarvat ja monot, lautailijoilla täytyy olla lumikengät tai splittilauta nousukarvoilla sekä kokoonmenevät sauvat ylöspäinmenoa varten.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

****

TOPTUR-KURSSI

Haluatko oppia itsenäiseksi toptur-mimmiksi tai -hemmoksi? Tekeekö mielesi nautiskella koskemattomasta lumesta hiihtokeskuksien hälinän ulottumattomissa? Tule kurssille!

Toptur-kurssi on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa opetella tekemään omia laskuretkiä ja ”metsästämään” päivän hienointa lunta. Tähän 3-päiväisen kurssiin kuuluvat varustetietous, kiipeämis- ja laskutekniikka, retkien suunnittelu ja kartan käyttö, perus vyörytietous ja kolme hienoa retkeä upeissa maisemissa mukavilla laskuilla. Kurssi antaa turvallisen pohjan ottaa tärkeät ensiaskeleet itsenäiseksi toptur-menijäksi.

OPASTUKSET

Opastetut laskuvaellukset vaihtelevat yhdestä päivästä useamman päivän monipuolisiin kokonaisuuksiin. Retkien pituus vaihtelee 4-8 tunnin välillä, ja korkeusmetrejä päivän aikana kertyy yleensä 600-1500 metriä. Sää- ja lumiolosuhteet määräävät aina, mille vuorelle ja alueelle kannattaa lähteä. Opastetuilla retkillä pääset turvallisesti nauttimaan tekemisestä ja keskittymään itse retkellä oloon.

VUORET ROMSDALISSA

Tässä on muutama esimerkki Romsdalin alueen klassikko toptur-vuorista. Kaiken kaikkiaan vuoria löytyy jokaiseen makuun: pieniä ja suuria, lyhyitä ja pitkiä retkiä, loivempia mäkiä vyöryvaarallisille päiville ja jyrkempiä laskuja, kun olosuhteet ne sallivat. Alueesta löytyy norjankielinen opaskirja Toppturer i Romsdalen, jonka on kirjoittanut paikallinen vuoristo-opas Halvor Hagen. Kirjan voi hankkia useasta nettikaupasta.

Nonstind (1573 m, 1200 nousumetriä). Hesten (1610 m, 1250 nousumetriä).

Smørbottfjellet (1188 m, 880 nousumetriä). Skarven (1048 m, 750 nousumetriä).

Galtåtind (1124 m, 1000 nousumetriä). Kirketaket (1439 m, 1340 nousumetriä).

Blånebba (1320 m, 950 nousumetriä). Juratind (1712 m, 1550 nousumetriä).

****

Hinnat ja tiedustelut:

Urpu.guide@ gmail. com
****

MISTÄ OIKEASTAAN ON KYSE?

Englantilaiset sanovat skitouring, alpeilla puhutaan randonnée-hiihdosta ja skandinaviassa käytetään topptur tai toptur sanaa kuvaamaan laskuvaelluksia. Tätä kirjoittaessani olen ollut yhteydessä suomenkielen maisteriin, ja hänen tietämyksensä mukaan vakiintunutta ja virallista suomenkielistä sanaa ei vielä ole. Onko se sitten laskuvaellus, laskuretki, hiihtovaellus, toptur tai vielä jotain muuta, jää seuraavien vuosien ratkottavaksi.

Tyypillinen toptur-päivä alkaa tee- tai kahvikupin kanssa säätiedotuksia tutkiskellessa. Yleensä on jo edellisiltana tehty sunnitelmat A, B ja C. Aamulla sitten päätetään, mille vuorelle lähdetään kiipeämään. Reppuun pakataan mm. lämpötakki, ekstra pipo ja hanskat, ruokaa ja juomaa, laskettelulasit, aurinkolasit ja mieluusti kypärä sekä tietysti vyöryvarusteet: lapio ja sondi. Piippari laitetaan vyötärölle.

Ylöspäin menoa varten suksien pohjiin kiinnitetään nousukarvat. Lumilautailijat voivat käyttää lumikenkiä tai splittilautaa nousukarvoilla. Vuorelle kannattaa kiivetä hitaasti ja maisemista nautiskellen, lumiolosuhteita ja säätä seuraten. Nousumetrien ja taukojen määrän mukaan huipulla ollaan 2-6 tunnin kiipeämisen jälkeen. Joskus joillakin reiteillä tarvitsee käyttää myös jäähakkua, jäärautoja sekä varmistusvarusteita (köysi, valjaat jne.). Silloin laskuvälineet kiinnitetään reppuun.

Huipulta onkin sitten vain yksi mahdollisuus – laskea alas. Laskulinjaa on jo yleensä suunniteltu ja tutkiskeltu ylöspäin mentäessä. Keskitalvella monet laskut Romsdalissa päättyvät ihan vuonon rantaan. Ne ovat monelle huikeita elämyksiä! Päivän voi päättää after-skiissä ja hyvästä ruoasta nauttien, ja tietysti jo seuraavaa päivää suunnitellen.

Kaiken kaikkiaan topturit ovat mahtava tapa olla ulkona ja vuorilla. Ne sopivat kaikille normaalikuntoisille. Jos et ole koskaan rinteiden ulkopuolella laskenut, niin kannattaa alkaa laskea ja ottaa off-piste opetusta. Kyse on ulkona luonnossa olemisesta, hienojen laskujen ja lumien etsimisestä ja löytämisestä sekä mukavasta yhdessäolosta!

****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s